HTML

Vezetői coaching

Szilágyi Miklós - teveatufokan@gmail.com - @preisocrates (Skype)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

Egy meglepő tabu téma… meglepő, hogy tabu…

isocrates_coaching 2023.11.24. 12:33

img_1354.png

A szavazásokra, véleményre buzdítás nem igazán megy errefelé, mégis megpróbálom, mégpedig a nehezebbiket, a véleményre buzdítást…

Megosztottam itt egy videót tegnap, és kimerítve a kisérő commentben juste a 3000 karaktert, egy “Ön- és emberismeret nélkül (soft skills) nincs jó vezető, ez ilyen egyszerű.” felütésű gondolatmenettel mérsékelt sikert aratva rájöttem, hogy ebben van még juice…

Különösen azért, mert a személyiségprofiloknak általában nem igazán jó az ázsiója, megosztó téma itt is, gondolom ezért van, hogy néha pendítik csak meg (legalábbis az én thread-emen), miközben a “való életben” vastagon használják őket, méghozzá - szerintem is, főleg gyér transzparencia mellett - néha döntő jelentőséget tulajdonítva némelyiknek fontos (pl. felvételi) helyzetekben. 

Tehát gyakran találkozunk velük, akár kvázi kényszerként is (pl. a felvételi folyamat obligát eleme lehet), viszont beszélni meg nem beszélünk róla. Kb. mint a szex… (a postban előbbre kéne tennem az anekdotát, ami fontos az egész szempontjából, és te lehet, hogy csak idáig olvasod el, vagy idáig se, úgyhogy az anekdota marad a kitartók prémiuma…:-)))

De még elgondolkozóbbá tett egy igazi érdeklődő comment egyik mellékmondata, hogy: “…ezek szerint (amennyire megértettem) egy matematikai modell…”.

Ez messze vezet. Mi mérhető a matematikai modellekhez? A közgazdaság, ami bőven használ modelleket? Eredményeit, előrejelző képességét, zárt megoldás biztos hiányát figyelembevéve nem… az orvostudomány? Nem. A pszichológia? Nem… soroljam még? Tehát egy személyiségprofil eredménye egy matematikai modell egzaktságához mérten persze nem egzakt. Ha a más módszerekkel adott vizsgálati populáción az eredmények pszichológiai validálása eléri a 70%-os megbízhatóságot, a pszichológiai eszközt megfelelőnek tartják… ennyit arról, hogy mennyire tendenciát, irányt mutatnak az eredményeik inkább,  mint megfellebezhetetlen ítéletet… erről ennyit…

Egyébként még a matematika is… a zártságról… Torkel Franzén-t idézem a Gödel nemteljességi tétellel kapcsolatban, mert én nem értek hozzá igazán: “A nemteljességi tétel konkrét példával szolgál olyan konzisztens elméletekre, amelyekben hamis állítások is bizonyíthatók.” Hát az én laikus énemnek ez nem jó hír, ami a matematikai modellek jó értelemben vett zártságát (belső logikai tökéletességét) & megbízhatóságát illeti.

Vagy a különböző interpretációk egyenértékűsége. Euclidesi és Bólyai-Lobacsevszkiji geometria zárt a fenti értelemben és alternatívái egymásnak…

Vagy fizikában (ami bizonyos értelemben kiterjesztett matematika) attól is függhet az eredmény, hogy a rendszer milyen sebességtartományban mozog. Földi “normál” körülmények között a newtoni fizika tökéletesen megfelel, a fény sebesség közelében az einsteini fizika módosításai kilépnek a hibahatárból (azt gondolom, hogy amilyen sebességgel még röpködünk Holdra, Marsra, ahhoz még a newtoni OK…).

A matematikás hosszú (kb. 1250 karakteres) válasz-commentemben kitértem azon vélemények osztályokba sorolására is, amelyekkel eddig találkoztam a személyiségprofilok elvi, vagy gyakorlati ellenzői részéről. Nekem ez a csoportosítás fedi le ezt a részhalmazt:

  1. Akik nem jól választottak, mert sokféle van ám. és mind csodát igér, vagy 
  2. nem próbáltak még egyet sem, de valamiért,  előítéletesek, vagy 
  3. nem magyarázták el az eredményeket, így nem tudják hasznosítani, vagy
  4. előfordul, hogy megcsináltatják valakivel mondjuk felvételnél, és  nem transzparens módon, és esetleg nem is ajánlott módon felhasználják az eredményeket, és ezzel gyanússá teszik örökre mindet, vagy
  5. valamiért azt gondolja, hogy ez őt majd gúzsbaköti, mint a ráolvasás, vagy a szemmelverés, egyáltalán azt gondolja, ha nem is mondja ki esetleg nyíltan, hogy ez valami ezo (vagy akár sima, mezitlábas) svindli…

Na, ez utóbbiról szól a személyes anekdotám, ami lehet, hogy 40+ évvel előtt eshetett meg velem, zuglói kocsma volt a helyszín, tenisz utáni sörözés. Az introvertált személyiség csak idegen, új környezetben óvatos, shy, ismerősök között akár néha viszi is a szót. Egy ilyen pillanatban lehettem, páros volt aznap, 4-en ültünk az asztalnál, nagy garral, gesztikulálva, hangosan magyaráztam valami roppant fontos dologban az álláspontomat. 

Egy idő után odajött egy közeli asztalnál egyedül ülő úr, és a következő sörökre meg akarta teremteni a külső finanszírozást, és felvetette, hogy ő grafológus, és kifejezetten nekem felajánlotta, hogy ha írok ott pár sort egy papírra, elmondja milyen vagyok. Hülyéskedtünk, hangulat volt, miért ne. Ott rögtön akkor nem jöttem rá, hogy ez pure átverés, behúzás volt. Elég volt neki, amit előtte látott, hallott, az írás már csak alibi volt…

Ha a neten on-line kitöltesz egy személyiségprofil kérdőívet (nem tesztet!), a kiértékelő (rendszer, még csak nem is közvetlenül ember! egyfajta programozott szakértői rendszer, ha tetszik narrow AI…) semmi mást nem tud Rólad, mint a kérdésekre adott válaszaidat. A kérdések összeállítása, struktúrája nem új találmány, szociológiában, pszichológiában ez külön diszciplina. Úgy vannak összeállítva, hogy a kérdésekre adott válaszok kapcsolataiból, kapcsolódásából, szeparációjából, szóval a mátrixából bizonyos tendenciákat, trendeket lehet kiolvasni a Rád kitöltéskor jellemző pszichológiai állapotaidról.

Mivel ez kitalálhatóan egy kényes, komplex folyamat, ilyen rendszert kreálni, majd leprogramozni nem gyerekjáték nem megy máról holnapra. És ha elkészül, alapos tesztelés következik és mint mindenben is, vannak nyilván, akik levágják a feleslegesnek vélt kanyarokat... Ezért különös gondot kell/érdemes fordítani arra, ha elszántad magad - mert bizonytalan vagy, merre lépj, vagy miért vagy sorozatban sikertelen, vagy (c) -, hogy milyen személyiségprofilt választasz. Érdemes ajánlatokat kérni, nem feltétlenül kidobott pénz, ha többet is konkréten kipróbálsz, annál is inkább, mert a jobbak explicite deklarálják, hogy milyen jellemzőkre adnak trendjellegű előrejelzést.

Mit érdemes kérni ajánlatkéréskor:

  1. Konkréten az adott személyiségprofil milyen jellemző(k)re ad trendjellegű előrejelzést? (példa: a nagyon elterjedt DISC elemzés viselkedésprofilt elemez, ami azért is nagyon fontos, mert pl. coachingban a legkönnyebben a viselkedés fejleszthető…)
  2. Milyen pszichológiai elméleti alapra támaszkodik?
  3. Milyen pszichológiai validálási folyamatoknak vetették alá a készítői?
  4. Mi a delivery, az eredmény? Egy printout/pdf, vagy jár hozzá egy konkrét személyre szóló elemzés is, ami mindenképpen megkönnyítheti a felhasználhatóságot, és növeli a felmérés eszmei/gyakorlati ROI-ját?

…és persze, ami még eszedbe jut…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetoi-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr6518266367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása